Tips til førstegangssøker av boliglån
Boliglån er noe de aller fleste av oss ender opp med i løpet av livet, og for de aller fleste er den en selvfølge at det er nødvending. Spesielt for førstegangskjøpere kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne når det kommer til prosessen om å søke lån. Det er mye informasjon og det er mye man skal sette seg inn i.
For hvor mye trenger man egentlig i egenkapital, må mamma eller pappa kunne stille som kreditor eller må jeg bytte bank dersom jeg ikke får godkjent et lån? Det kan være du sitter med mange spørsmål, og vi skal her forsøke å gi deg noen svar og en liten oversikt slik at prosessen kan bli enklere.
Forhåndsinformasjon
Når det kommer til renter kan det være mye å sette seg inn i. Banken ønsker nokså åpenbart å tjene penger på deg som låntaker. Derfor er det viktig at du vet hva du skal be om, for man får sjeldent noe gratis. For eksempel kan du be om rentenedsettelse etter at 75% av lånet er nedbetalt, det er noe som virkelig er verdt å huske på. Det er svært bittert å oppdage at du kan spart flere tusen kroner dersom du hadde bedt om rentenedsettelse tidligere.
Dette er noe du ikke trenger å tenke på før om noen år, dersom du er førstegangslåner. Derimot bør du sjekke om du har et medlemskap som kan gi deg fordeler på huslån. Enten du er medlem av Statens Personkasse, Tekna, NITO, OBOS, LO-forbund, KLP, Norsk Sykepleierforbund eller YS kan du nemlig få veldig gode betingelser på ditt boliglån. Det er forskjellige betingelser hos alle medlemskapene, så det er ikke sikkert det er til enorm hjelm – men, alt er bedre enn ingenting.
Sammenlikn lån og finn den laveste renten
Du kan sammenligne alle lån hos Finansportalen, ettersom de er støttet av Forbrukerrådet. Her er alle banker pliktet til å oppgi sine rentesatser, noe som gjør at du enkelt får en oversikt over de forskjellige lånene. Bemerk at bankene kun er pliktet til å oppgi renter for nye kunder, så dersom du er eksisterende kunde bør du oppsøke banken direkte, eller undersøke på egenhånd. Likevel er dette en god side å ha i bakhodet når du skal sammenlikne eller bestemme deg for en bank.
Når du føler du har fått nokså god oversikt over hvilke banker som kan tilby deg de beste vilkårene er det bare å begynne å søke. Du vil mest sannsynlig bli bedt om siste års selvangivelse, noen måneders lønnslipp og eventuelt verdipapirer på eiendom når du søker hos de forskjellige bankene. Nå bør du lage deg en enkel oversikt over hva de forskjellige bankene kan tilby, slik at du selv kan sammenlikne tilbudene du har fått. Her bør rente være i fokus ettersom dette mest sannsynlig er et stort lån. Det kommer til å ta tid å tilbakebetale og det er derfor en god ide å se etter det lånet som kan tilby deg lavest effektiv rente.